Renergy
Erkend Energiedeskundige
Snelle service
Onafhankelijk energieadvies
Vrijblijvende offerte

EPC verslaggeving

EPC verslaggeving voor verkoop/verhuur woningen

Ben of ken jij iemand die zijn/haar woning wil verkopen of verhuren? Bij de verkoop of verhuur van een woning is een energieprestatiecertificaat een verplicht document om aan te tonen hoe energiezuinig jouw woning is. Heb je nog geen EPC van jouw woning? Aarzel niet om contact met me op te nemen voor een EPC verslag.

Wat is een EPC?

Het energieprestatiecertificaat of EPC is voor kopers een belangrijke indicatie om een beter beeld te krijgen van de energiezuinigheid van de woning. Maar ook de verkopers kunnen de goede energiescore extra benadrukken bij het verkopen van de woning. Een goede score duidt op een laag energieverbruik van de woning. 

​Vanaf 1 januari 2019 geldt het vernieuwde EPC+. Het EPC+ geeft een energielabel aan uw woning zoals bij koelkasten/droogkasten gedaan wordt. Met die energielabel willen ze de energiezuinigheid van een woning duidelijker weergeven. Bijkomend wordt er via de zonnekaart nagegaan of uw woning al dan niet in aanmerking komt voor zonnepanelen en/of een zonneboiler. Deze resultaten worden aan het EPC+ bijgevoegd. 

Hoelang is een EPC geldig?

Een energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig. Indien er binnen de 10 jaar aanpassingen en verbouwingen aan de woning gebeuren die een positieve invloed kunnen hebben op het EPC is het aangeraden een nieuw energieprestatiecertificaat op te stellen. Een energiezuinige woning, een lage EPC-score kan de waarde van uw woning doen stijgen. 

Keuring elektrische installatie

Bij de verkoop van uw woning bent u verplicht een geldig gelijkvormigheidsattest te hebben. Indien u dit niet kan voorleggen moet u een nieuwe keuring laten uitvoeren. De elektrische keuring is 25 jaar geldig maar moet herkeurd worden bij elke wijziging, uitbreiding, verzwaring of ingebruikname. Wanneer de woning wordt afgekeurd zal de verkoop nog steeds kunnen doorgaan, het besluit van de keuring wordt meegedeeld aan de nieuwe eigenaars. U kan bij Renergy terecht voor een elektrische keuring.

Keuring van een stookolietank

Bij de verkoop van een woning is de keuring van een stookolietank niet verplicht maar wel aangeraden. Een niet-gekeurde stookolietank is niet conform met de milieuwetgeving en kan in de toekomst aanleiding geven tot sanctionering. Een stookolietank wordt verplicht gekeurd voor ingebruikname en heeft ook een periodieke keuring  nodig. Bij verkoop moet de eigenaar een geldig keuringsverslag kunnen voorleggen. U kan voor zowel voor een bovengrondse - als een ondergrondse stookolietankkeuring terecht bij Renergy. 

NIEUW vanaf 1/1/2020

EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen

Bij de verkoop/verhuur van kantoren/handelsruimten/horecazaken/praktijkruimten/etc kleiner dan 500m² wordt het EPC verslag vanaf 1/1/2020 verplicht. Dit EPC-verslag zal opgemaakt worden door de Energiedeskundige type A. Vraag u offerte nu aan bij Renergy.

EPC gemene delen appartementen

Vanaf 1/1/2022 worden de gemeenschappelijke ruimten in appartementsgebouwen verplicht uitgerust te zijn met een geldig energieprestatiecertificaat. Vanaf 1/1/2020 geldt er een overgangsperiode en kunnen er EPC-verslagen worden opgesteld voor de gemene delen van appartementsgebouwen. Er dient per appartementsblok 1 certificaat voor de gemene delen worden opgesteld. Bij de verkoop/verhuur van een appartement wordt er dan een residentieel EPC opgesteld van het betreffende appartement en het EPC gemene delen wordt bijgevoegd. U kan nu al bij Renergy uw offerte aanvragen.